Voorbereiding 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Servings 2 stuks


Wentelteefjes worden over de hele wereld gegeten. In Nederland en België zijn ze gemaakt van sneetjes oud brood, gedoopt in een mengsel van ei en melk, en vervolgens gebakken in boter tot ze goudbruin en krokant zijn. Dit is hoe Mijnheer Eetpraat ze maakt. Bak je mee?

 Wentelteefjes recept

Er was een tijd dat oud brood weggooien zonde was. Niet uit armoede, want door de eieren en melk is wentelteefjes maken veel duurder dan nieuw brood kopen. Waarschijnlijk kwam het door de religieuze symboliek, waardoor brood niet verspild mocht worden. Mogelijk ontstond zo omstreeks de middeleeuwen een manier om van oud brood een gebakje te maken.

Een wentelteefje is dan ook een oude term voor een omkeergebakje. In 1623 duikt het woord voor het eerst op: “Waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet“. In het Engels heet het eggy bread, bread and butter pudding of french toast, maar de Fransen zelf noemen het pain perdu, oftewel verloren brood.

In huize Eetpraat wordt meestal wit tostibrood of casinobrood gebruikt, maar eigenlijk kan elk soort brood. Droog brood neemt het beslag wel beter op dan vers brood. Wentelteefjes zijn ook heerlijk met oud suikerbrood, overgebleven stokbrood, brioche, paasstol, kerststol en zelfs croissants! Voor grotere plakken heb je wel iets meer beslag nodig dan in dit recept.

 Wentelteefjes recept

In de simpelste vorm wordt het brood gedoopt in een mengsel van ei en melk. Mijnheer Eetpraat voegt daar wat suiker aan toe, zodat de buitenkant bij het bakken een heel dun krokant laagje krijgt dat een beetje karamelliseert. Ook voegt Mijnheer altijd wat citroensap toe om de eieren makkelijker los te kloppen en de romige zoet smaak wat in balans te brengen.

Wentelteefjes recept

Ingrediënten per 2 boterhammen:

  • 2 boterhammen
  • 1 ei
  • 2el melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/4tl citroensap
  • 1/8tl zout
  • 25g roomboter
  • kaneel
Benodigdheden:

  • Soepbord of kom
  • Koekenpan
  • Bakspatel

 
Klop het ei in een soepbord los met een vork, samen met de melk, citroensap, vanillesuiker en zout. Haal de plakjes brood snel door het beslag en zorg dat er geen droge plekken op het brood overblijven. Smelt ondertussen de boter in een koekenpan op matig vuur. Als er nog beslag over is, haal het brood er dan nog eens door totdat alle beslag is op opgenomen.

 Wentelteefjes recept

Leg de boterhammen vervolgens in de pan en bestrooi ze met kaneel. Bak ze een paar minuten tot de onderkant begint te bruinen. Draai ze dan om en bestrooi ook de andere kant met kaneel. Laat ze bakken en draai ze eventueel nog een keer om totdat beide zijden goudbruin en krokant zijn. Als je er meer maakt, kun je ze warmhouden in de oven.

Klaar!

Doorgaans blijft het beleg bij witte basterdsuiker, maar bij speciale gelegenheden komen in Huize Eetpraat de aardbeien en slagroom op tafel. Wentelteefjes zijn trouwens ook lekker met warme kersen, bosbessen, bramen, honing, poedersuiker, maple syrup, banaan of ananas.

 Wentelteefjes recept

Tips & Trucs

Voor een extra romig resultaat voeg je een theelepel custardpoeder aan het beslag toe. Dat is voornamelijk maïzena met vanillesmaak en gele kleurstof, dus je kunt ook gewoon maïzena gebruiken. Maak je dit met oud suikerbrood, melk waarin je sinaasappelschil hebt laten trekken, en koekkruiden in plaats van kaneel, dan heb je een fantastisch dessert voor kerst!

Gebakken wentelteefjes kun je goed invriezen voor later. Dek ze na het bakken direct af om uitdrogen te voorkomen. Vries ze naast elkaar in op bakpapier, een bord of een snijplank. De bevroren wentelteefjes kun je daarna in de broodrooster doen op de opwarmstand. Als je broodrooster die niet heeft, laat ze dan eerst een half uurtje ontdooien voor het roosteren.

Vegan wentelteefjes maak je met plantaardig melk en een extra theelepel custardpoeder of maïzena in plaats van het ei. Als je margarine gebruikt om in te bakken kun je het zout in het recept eventueel weglaten, want margarine heeft vaak al een lichtzoute smaak, ook als er geen zout is toegevoegd. Lactosevrije wentelteefjes maak je met lactosevrije melk.

Koolhydraatarme wentelteefjes of keto wentelteefjes maak je met koolhydraatarm brood en zonder suiker. Glutenvrije wentelteefjes of FODMAP wentelteefjes maak je met glutenvrij brood. Dat is van zichzelf al wat droger, dus voeg een extra eetlepel water aan het beslag toe.

Eet smakelijk!


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de scones en aardbeienslof of lees de volledige lijst van alle recepten. Mijnheer Eetpraat is te volgen op Facebook en Instagram.