Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Servings 12 personen


Worteltaart telt als groente, toch? Wortelen zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar, zoet van smaak en geven deze taart een heerlijk zachte structuur. De noten, kruiden en honing in dit recept zorgen samen met het vocht in de wortels voor een worteltaart bovendien dagenlang vers blijft. Met de tips onderaan kun je er ook Halloweentaart van maken. Bak je mee?

Worteltaart (carrot cake) recept

Wortels komen van origine uit Perzië en zijn van nature helemal niet oranje, maar wit, paars, rood of geel. De oranje kleur is een paar honderd jaar geleden door mensen gevormd door verschillende soorten te kruisen. Er wordt wel beweerd dat het door Nederlandse kwekers is gedaan om het Huis Oranje-Nassau te eren, maar daarvan ontbreekt helaas het bewijs.

Al in de middeleeuwen werden wortels, bij gebrek aan suiker, gebruikt in zoete gerechten. Echte worteltaart is nog maar een paar honderd jaar oud. In de Tweede Wereldoorlog, toen suiker op rantsoen was, maakte worteltaart een opleving in Engeland. In jaren zeventig jaren van de vorige eeuw werd carrot cake populair in Amerika, als gevolg van de gezondheidsrage.

Caloriearm is worteltjestaart echter niet, maar wel heel erg lekker. In Zwitserland is Rüeblitorte trouwens een traditionele traktatie op kinderverjaardagen! Met dit recept maak je een heerlijk sappige worteltaart. Door andere bakvormen te gebruiken is hetzelfde beslag ook geschikt voor bijvoorbeeld wortelcake of wortelcupcakes. Kortom, een veelzijdig recept.

Worteltaart recept

Ingrediënten:

  • 250g witte tarwebloem
  • 200g ruwe rietsuiker
  • 300g grof geraspte wortel
  • 200g zonnebloemolie
  • 4 biologische eieren M
  • 150g grof gemalen hazelnoten
  • 1 zakje bakpoeder (16g)
  • 50g vloeibare honing
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 geperste sinaasappel
  • 2tl citroensap
  • 2tl fijn gemalen kaneel
  • 1tl fijn gemalen gemberpoeder
  • 1/4tl keukenzout
  • 1/8tl fijn gemalen zwarte peper
Benodigdheden:

  • mengkom
  • mixer
  • eierscheider
  • springvorm
  • aluminiumfolie
  • spatel of lepel
  • groffe rasp

 
Ontvet allereerst de mengkom en garde(s) van de mixer met wat citroensap. Splits de eieren en klop de eiwitten goed stijf met het keukenzout en de vanillesuiker. Zet dit mengsel apart. Rasp vervolgens de wortelen en maal of hak de hazelnoten. Zet deze ook apart.

Klop in de mixer de eierdooiers los met het citroensap, het sinaasappelsap en het bakpoeder. Voeg dan de zonnebloemolie, tarwebloem, rietsuiker, kaneel, gember, peper en honing toe en mix het geheel tot een egaal mengsel. Voeg de gemalen hazelnoten en geraspte wortelen toe en meng het geheel door. Spatel vervolgens de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig doorheen.

Doe het beslag tenslotte in een ingevette springvorm en dek deze vervolgens goed af met aluminiumfolie. Bak de worteltaart één tot anderhalf uur op 180 graden in de oven. Laat de taart daarna afgedekt en in de vorm een aantal uren afkoelen, bij voorkeur tot de volgende dag. Vergeet ondertussen niet te genieten van de heerlijke geur in huis!

Op worteltaart is suikerglazuur een traditionele versiering, maar dat vindt Mijnheer Eetpraat toch iets te zoet. Daarom deze heerlijk romige topping een mooi alternatief. Breng de roomglazuur pas vlak voor het serveren aan en bewaar de taart met topping in de koelkast.

Roomglazuur

Ingrediënten:

  • 250g mascarpone
  • 40g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 biologische sinaasappel
Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Vork
  • Fijne rasp

 
Meng met een vork de mascarpone met de poedersuiker en vanillesuiker. Gebruik geen mixer, want dan verliest de mascarpone zijn stevigheid en wordt het roomglazuur te dun. Verdeel de topping over de bovenkant van de taart en laat het er aan de zijkant een beetje aflopen.

Versier de cake vlak voor het serveren met kleine sinaasappelschilletjes door het buitenste laagje van een biologische sinaasappel te raspen. De etherische sinaasappelolie uit de vers geraspte schil geeft een heerlijke geur. Eventueel kun je de taart ook nog garneren met een paar walnoten, hazelnoten of pecannoten.

Eet smakelijk!

TIP: gebruik hiervoor uitsluitend een biologische sinaasappel. De schil van andere sinaasappels is niet eetbaar, want die is behandeld met insecticiden, schimmelwerende middelen en een laag oranje gekleurde was.

VARIATIETIP: de zonnebloemolie kun je ook vervangen door milde olijfolie.

VARIATIETIP: in plaats van de worteltaart te versieren met sinaasappelschil kun je de topping ook bestrooien met geraspte kokos. Die smaak combineert ook erg goed.

VARIATIETIP: voor een nog hartiger smaak is de wortel ook voor de helft te vervangen door pompoen. Door ook nog eens 2tl koekkruiden toe te voegen krijg je een heerlijk kruidige pompoentaart, perfect voor het najaar. Happy Halloween!


 
Als je dit leuk vindt, kijk dan ook eens naar de Appeltaart, Citroen Meringue en Spekkoek of lees de volledige lijst van alle recepten. Mijnheer Eetpraat is te volgen op Facebook en Instagram.