Heksenkaas recept
Voorbereiding 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 4 personen

Op een verjaardag proefde ik laatst HEKSENKAAS®, een pittige groene dipsaus die naar prei en knoflook smaakt. Het oorspronkelijke recept is bedacht door een Haaksbergse groenteboer, maar het wordt inmiddels industrieel gemaakt door De Zuivelhoeve. Helaas bevat het nogal veel kunstmatige hulpstoffen. Dat kan lekkerder, gezonder en goedkoper. Kook je mee?

Heksenkaas recept

Volgens de verpakking is het een “ambachtelijk zuivelproduct met roomkaas en verse kruiden geschikt om mee te smeren, te dippen of te koken”. Was de roomkaas in het begin nog echte Mon Chou, nu zijn het goedkopere merkloze ingrediënten. En verder is er ook weinig ambachtelijks meer aan, als je afschrikwekkende lijst met ingrediënten leest:

Ingrediënten: 38% plantaardige olie, water, room, 10% verse prei, gepasteuriseerde koemelk, 6% suiker, 3% verse peterselie, azijn, knoflook, eigeel, gemodificeerd zetmeel, citroensapconcentraat, zout, verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom, johannesbroodpitmeel, natriumalginaat), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, E211 natriumbenzoaat, E222 natriumwaterstofsulfiet), voedingszuren (citroenzuur, azijnzuur), aroma, mosterd, gistextract, specerijen, stabilisatoren (E516 calciumsulfaat, E450 tetrakaliumpyrofosfaat, natriumwaterstofcarbonaat, EDTA ethyleendiaminetetra-azijnzuur), zoetstoffen (saccharine, sucralose), gelatine, stremsel, zuursel.

Hoewel het best smaakte doet de samenstelling meer denken aan chemisch afval dan aan iets lekkers. En het bleek nog erg duur ook. Daarnaast zit er gelatine in, dat wordt gemaakt door slachtafval uit te koken. Met dit recept maak je zelf HEKSENKAAS®, maar dan verser, lekkerder, gezonder en goedkoper!

Ingrediënten voor 250g HEKSENKAAS®:

  • 150g kruidenkaas (1 bakje)
  • 60g light mayonaise (Remia Mayolijn)
  • 30g rauwe prei (lichtgroene deel)
  • 10g verse peterselie
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper
  • enkele druppels citroensap
Benodigdheden:

  • Staafmixer
  • Mes
  • Snijplank
  • Mengkom

 
Als kruidenkaas gebruikte ik de goedkope Val Blanc van de Aldi. Val Blanc bestaat uit melk (53%), room (45%), zout, boter, tuinkruiden (0,4%), knoflook (0,3%), azijn, witte peper, zuursel. Wat ook werkt is het goedkoopste merk bij de Albert Heijn, Garlan. De duurdere Paturain en Boursin zijn ook goed; deze bevatten plantaardig stremsel. Bressot bevat echter gelatine.



Pureer de prei en peterselie samen met de mayonaise, zout, peper en citroensap met een staafmixer. Spatel vervolgens voorzichtig de kruidenkaas erdoor. Klaar is de HEKSENKAAS®!

Heksenkaas zelf maken

In deze versie zit exact evenveel prei en peterselie als in het origineel, maar hij smaakt wat pittiger. Als je de rauwe prei te scherp vindt smaken, kun je de prei eerst blancheren. Snij de prei daarvoor in groffe stukken en dompel de stukken een minuutje in kokend water. Wil je een lichtere variant, dan kun je de mayonaise deels vervangen door yoghurt.



Peterselie heb ik niet meer in de tuin dus ik kocht zo’n plantje voor een euro bij de Aldi; daar zit zo’n 50 gram peterselie aan. Heb je geen peterselie, dan is verse basilicum ook lekker; gebruik dan geen 10 gram maar ongeveer 8 tot 10 grote bladeren. Heb je geen staafmixer, snijd dan de prei en peterselie of basilicum heel fijn en wrijf met een lepel op de snijplank de stukjes fijn tot puree. Maak de snijplank wel direct schoon, want basilicum vlekt behoorlijk.

Per 100g Originele HEKSENKAAS® Eetpraat’s versie
Kcal 428 228
Eiwitten (g) 1,5 3,8
Koolhydraten (g) 9,4 4,0
Vetten (g) 42,6 21,7
Prijs € 1,50 € 0,33

Maakt dit nu veel verschil? Een kleine analyse leert dat je het met dit recept zelf verse HEKSENKAAS® kunt maken voor maar 1/5 van de prijs, met maar 1/2 zoveel vet en 1/2 zoveel calorieën! En natuurlijk zonder conserveermiddelen, stabilisatoren, zoetstoffen enzovoorts.

Speel en experimenteer smakelijk!

Met smakelijke groet,

Mijnheer Eetpraat

P.S.: Als je dit een leuk recept vindt, schrijft je dan in voor de nieuwsbrief!



TIP: voor een iets zoetere smaak, zoals het origineel, kun je eventueel een theelepel poedersuiker toevoegen.

Update juli 2014: In den lande zijn diverse andere groenteboeren en zelfs een visboer te vinden die ook een product maken dat ze als Heksenkaas aan de man brengen, maar De Zuivelhoeve heeft ondertussen de term als merknaam geregistreerd. De fabrikant heeft in een blafbrief aan Mijnheer Eetpraat geëist dat in dit artikel de term HEKSENKAAS® wordt weergegeven als merknaam en niet als generieke soortnaam. Vooruit dan maar…


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de citroentaart, worteltaart!