Het appeltaart seizoen is weer begonnen, want de nieuwe oogst Goudreinetten ligt weer in de winkel! Met dit recept bak je een heerlijk geurige appeltaart zoals grootmoeder hem vroeger ook maakte in de herfst, stampvol appel, rozijnen en kaneel. Bij wijze van spreken dan, want dit is een eigen recept van Mijnheer Eetpraat met wenerdeeg en gekonfijte appel. Bak je mee?
De Goudreinet, ook wel “Schone van Boskoop” geheten, is een appelras van nog maar 150 jaar oud. De appels zijn tamelijk zuur en te hard om zo te eten, maar bij verhitting blijven ze mooi stevig en behouden ze hun appelsmaak veel beter dan andere rassen. Niet voor niets is het de favoriete appel voor appeltaart, maar ook veelgebruikt voor appelmoes en beignets.
Appels worden al duizenden jaren gegeten en gekweekt. Wanneer appeltaart is uitgevonden is onbekend, maar zelfs in het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek, uit 1514, komt een uitgebreid recept voor appeltaart voor. Dat recept spreekt zelfs al van het gebruik van kaneel, ook al kwam de kaneelhandel van de VOC pas meer dan honderd jaar later op gang.
Om de appelsmaak nog verder te versterken, en overtollig vocht uit de appels te verwijderen, maakt Mijnheer Eetpraat de vulling altijd een dag van tevoren. Je hoeft dan nooit meer bang te zijn voor een doorgelekte appeltaart of kunstgrepen uit te halen met paneermeel of custardpoeder. De appeltjes worden heerlijk gekonfijt in suiker en het vocht kun je afgieten.
Appeltaart recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Schil de appels, snijd ze elk in acht parten en verwijder vervolgens de klokhuizen. Snijd de partjes dan stukjes en meng ze met de suiker. Zet het mengsel daarna afgedekt in de koelkast en laat het een nachtje intrekken. Het lijkt veel suiker, maar dat is nodig om het vocht uit de appels te trekken. Een groot deel van de suiker giet je straks weer weg met het sap.
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Splits eerst een van de eieren met een eierscheider en houd de dooier apart voor later. Doe daarna het wit en het andere ei met de boter in een mengkom en mix dit kort met een paar druppels citroensap. Voeg vervolgens de tarwebloem, de suiker, het zout, het bakpoeder en een zakje vanillesuiker toe. Meng dit tot een plakkerig deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie, druk het plat, leg het een uur in de koelkast en daarna nog een kwartier in de vriezer.
Laat ondertussen de appeltjes een uurtje uitlekken in een zeef; het sap mag weg. Overgiet de rozijnen met kokend water en laat ze maximaal vijf minuten weken. Giet ze daarna af. Meng de uitgelekte rozijnen met de appeltjes, de kaneel en het tweede zakje vanillesuiker en zet het apart. Vet een springvorm in met roomboter en ga vervolgens verder met het het deeg.
Rol het deeg met een deegroller en wat bloem uit tot een ronde lap die groter is dan de vorm. Als het deeg plakt of scheurt is het te warm, leg het dan nog even terug in de vriezer. Bekleed de springvorm met de deeglap zodat het deeg aan de randen wat oversteekt. Doe de vulling in de taart en druk het heel goed aan; zo wordt de appeltaart later makkelijker te snijden.
Snij nu het deeg in de springvorm af ter hoogte van de vulling. Er zou ongeveer een kwart deeg moeten overschieten. Rol dit deeg tot slierten en leg ze in een ruitpatroon. Klop nu de apart gehouden eierdooier los en bestrijk hiermee de bovenkant van de appeltaart. Dit zorgt voor de mooie donkere glans van een echte, ouderwets zelfgemaakte, appeltaart.
Bak de appeltaart ongeveer 60 minuten op 165 graden Celsius in de oven. Maak dan de springvorm voorzichtig los om de “rug” van de appeltaart stevig te laten opdrogen. Na een uurtje kun je de ring van de springvorm weer terug doen om de taart in de vorm te bewaren.
Wacht ten slotte met snijden tot de appeltaart volledig is afgekoeld want dan valt hij minder snel uit elkaar. De appeltaart is eigenlijk de volgende dag pas het lekkerst, als de smaken goed zijn ingetrokken. De taart is afgedekt een paar dagen houdbaar.
Eet smakelijk!
TIP: De goudreinet heet ook wel goudrenet of goudreinette. Als deze appels niet verkrijgbaar zijn, kun je ook Jonagold, Braeburn, Lombarts, Elstar of Granny Smith proberen.
TIP: Het deeg kun je eventueel nog extra smaak geven met wat geraspte citroenschil (van onbehandelde biologische citroen), gemalen kardemom, gemberpoeder of koekkruiden.
TIP: De vulling kun je nog een extra accent geven met wat fijngesnipperde gedroogde abrikozen of cranberries. Of wat denk je van fijngehakte walnoten en een scheut ahornsiroop? Experimenteer gerust!
TIP: Voor een appeltaart “tic” kun je de rozijnen een nachtje weken in bruine rum, of de appeltjes marineren in calvados. Mmmmm!
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook naar de Worteltaart, Citroen Meringue en Boterkoek of lees de volledige lijst van alle recepten.
Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.
Recept afdrukken
12 oktober 2015 op 09:36
ik heb de appeltaart gisteravond gebakken en vanmorgen geproefd
was goed gelukt super lekker ik ga hem delen op facebook!
12 oktober 2015 op 21:30
Dank voor het compliment en alvast dank voor het delen, Mieke!
12 oktober 2015 op 13:05
Ook ik heb ‘m dit weekend gebakken om vandaag met mijn collega’s op te eten. Hij is echt super gelukt. Normaalgesproken worden mijn appeltaartjes vaak te sappig. Nu was hij perfect! Ik heb er wel iets minder suiker in gedaan.
12 oktober 2015 op 21:33
Fijn om te horen, Nien! Wat leuk dat je je collega’s hebt verwend met zelfgebakken appeltaart.
18 februari 2016 op 14:46
THIS is my favourite type of apple pie! My Dutch grandmother used to make a similar version and I LOVED it! Nothing like the ones they make in Mexico- so much richer and spicier
18 februari 2016 op 18:23
Thank you so much, Aline!
17 mei 2017 op 13:52
Ik heb de heerlijke appeltaart nu voor de 2e keer gemaakt. Op de een of andere manier heb ik telkens deeg te weinig. De eerste keer kon ik slechts één reepje voor bovenop maken en nu kon ik zelfs de zijkanten niet hoog genoeg opvullen met deeg.
Wat doe ik nu toch verkeerd?
17 mei 2017 op 14:11
Ik gebruik een springvorm van 25cm en rol de bodem vrij dun uit (dat lukt het beste met goed gekoeld deeg, dan scheurt het minder snel). Ook druk ik de vulling goed aan zodat hij wat lager wordt. Met deze hoeveelheden heb ik altijd precies genoeg.
26 oktober 2024 op 22:40
Moest het deeg wat langer in de vriezer laten om het zo dun uit te kunnen rollen en kreeg het toen nog niet helemaal netjes in de vorm maar het was de moeite waard, al lang niet zo’n lekkere appeltaart gegeten.
5 november 2024 op 10:29
Fijn dat het lekker was, Hanna!