Deze luchtige brioche hamburgerbroodjes hebben een lichtzoete smaak en een zachte textuur, en zijn toch stevig genoeg om sappige burgers in te klemmen zonder uit elkaar te vallen. Met dit recept leer je baktechnieken die zorgen dat ze smelten in je mond en worden de broodjes precies groot genoeg voor een hamburger met sla, kaas, tomaat en saus. Bak je mee?
De hamburger komt uit de Duitse plaats Hamburg, maar het waren de Amerikanen die er een broodje omheen deden, omdat dit het makkelijker maakte om al lopend te eten. Het broodje evolueerde van standaard sandwichbrood naar ronde zachte broodjes die niet langer slechts een transportmiddel waren, maar een essentieel onderdeel werden van de hamburgerervaring.
Het broodje hamburger werd razend populair en het internationale symbool van de moderne fastfoodcultuur. Mijnheer laat graag zien dat dit symbool zich ook goed leent voor klassieke baktechnieken en slow cooking, met deze luxe brioche hamburgerbroodjes. Uiteraard met een glanzende korst en sesamzaadjes op de bovenkant, voor extra smaak en ter decoratie.
Baktechnieken voor zachte brioche
Briochebroodjes bevatten boter en eieren, wat zorgt voor een luchtige structuur met een rijke zoete smaak en een lichtgele kleur. Ze zijn heerlijk als ontbijtbroodje met beetje jam, maar ook een uitstekende combinatie met hartige ingrediënten zoals hamburgers, gekaramelliseerde ui en tomaat. De nootachtige smaak van de sesamzaadjes past ook goed bij een plakje kaas.
Briochedeeg is vrij slap door het ei en de boter, en rijst lastig door het vet en de suiker. In de eerste stap zitten twee technieken om daarbij te helpen. Ten eerste wordt door verhitting het zetmeel in het beetje bloem gelatiniseerd, wat het vocht in het deeg bindt en stevigheid geeft. Het deeg is daardoor beter te verwerken en het levert ook een zachter kruim op in het brood.
Door de melk tot net onder het kookpunt te verhitten worden de eiwitten uitgeschakeld die het deeg verzwakken. Daarnaast worden de enzymen vernietigd die het rijzen vertragen en het brood sneller verouderen. Dat geeft een luchtiger, zachter en langer houdbaar brood. Tot slot versterkt het de natuurlijke zoetheid van de melk, en wordt de smaak van het brood dieper.
Brioche hamburgerbroodjes recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Meng in een theeglas de melk met 15g bloem. Verwarm dit mengsel 30s in de magnetron en roer het vervolgens goed door. Herhaal dit verwarmen en roeren totdat het mengsel een hele dikke maar klontvrije pudding is geworden. Laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur. Haal ondertussen de boter uit de koelkast en laat het opwarmen tot kamertemperatuur.
Doe de pudding en de boter in de kom van de mixer. Breek in het theeglas een ei en klop het los. Doe bijna alle ei in de kom van de mixer maar hou ongeveer twee tl achter in het theeglas. Doe in het theeglas nog twee tl water een halve tl witte basterdsuiker, roer dit goed door en zet het dan apart. Dit mengsel is later nodig om de broodjes voor het bakken mee te bestrijken.
Kluts de inhoud van de mixer met een draadgarde op hoge snelheid tot het egaal gemengd is. Verwissel dan de draadgarde voor een platte menghaak, bij voorkeur met flexibele rand. Het deeg is te plakkerig om een deeghaak te kunnen gebruiken. Doe de resterende bloem, suiker, zout en droge gist erbij en kneed het in de mixer 5 minuten op lage snelheid tot een deeg.
Als het deeg tegen de randen van de kom kleeft, kun je de mixer af en toe stil zetten en het deeg met een spatel naar beneden werken. Strooi na het kneden wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg met de hand na. Vorm het dan tot een bol, vet de mixkom in en laat de deegbol een uur rijzen op kamertemperatuur. Als het goed is, verdubbelt het deeg in volume.
Druk op het aanrecht alle lucht uit het deeg, verdeel het in vier gelijke stukken maak er daarna bollen van. Leg de bollen vervolgens op bakpapier op een bakplaat, of gebruik een bakvorm voor broodjes. Mijnheer gebruikt een ijzeren plaat met vier kuiltjes, die eigenlijk bedoeld is voor yorkshire puddings. Laat de bollen daarna onder ingevet vershoudfolie een half uur rijzen.
Warm ondertussen de oven voor op 180C. Zet onderin de oven een hittebestendig bakje of extra bakplaat om straks heet water in te doen om stoom te creëren. Kwast de bollen dan in met het restje ei en bestrooi ze met sesamzaad. Kook een beetje water, plaats de bollen in de oven en doe het kokende water onderin de oven. Bak de broodjes in een kwartier mooi bruin.
Als alles goed is gegaan, zie de hamburgerbroodjes in de oven flink omhoogkomen. Haal de broodjes uit de oven, leeg ze op een rooster en dek ze daarna af met een theedoek. Zo blijven ze lekker zacht. Laat de brioche hamburgerbroodjes minstens een half uur afkoelen voor je ze opensnijdt. Je kunt de broodjes nu direct gebruiken of invriezen voor later.
Eet smakelijk!
TIP: Als je de hamburgerbroodjes aan de binnenkant nog wilt roosteren, hou er dan rekening mee dat brioche wat sneller verkleurt in de broodrooster dan gewoon brood.
Voedingswaarde per 100g | Brioche hamburgerbroodjes van Mijnheer Eetpraat |
energie | 1271 kJ / 303 kcal |
vetten | 11,0 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 6,1 g |
koolhydraten | 41,4 g | waarvan suikers | 6,6 g |
vezels | 2,3 g |
eiwitten | 8,2 g |
zout | 1,0 g |
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor gekaramelliseerde ui, pitabroodjes en de gepocheerde eieren of lees de volledige lijst van alle recepten.
Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.
Recept afdrukken
Geef een reactie