Gegrilde groenten zijn een veelzijdige en heerlijke toevoeging aan elke maaltijd en eenvoudig te bereiden. De oven doet het werk, zodat jij je handen vrij hebt in de keuken. Door te experimenteren met verschillende groenten en kruiden kun je telkens iets nieuws creëren. Als bijgerecht, in een salade of op de pizza, gegrilde groenten komen altijd van pas. Grill je mee?

Het grillen van groenten zorgt voor een diepe smaak die je met koken niet bereikt. Door de natuurlijke suikers in de groenten te karamelliseren, krijgen ze een zoetige en hartige smaak. Daarnaast verdampt een deel van het vocht in de groente, waardoor de lekkere smaak wordt geconcentreerd. Een beetje olie, kruiden en knoflook en je hebt een heerlijke smaakexplosie.
Onze verre voorouders ontdekten al dat voedsel beter verteerbaar werd als het boven een open vuur werd bereid. De oude Grieken en Romeinen perfectioneerden het grillen met olijfolie, honing en kruiden. In de middeleeuwen was grillen een populaire manier om groenten te bereiden, vooral onder de lagere klassen die geen toegang hadden tot uitgebreide keukens.
In de moderne keuken kan het gelukkig zonder open vuur en met een heteluchtoven. De groenten kunnen op een gewone bakplaat, maar Mijnheer raadt absoluut een bakplaat aan met gaatjes. De hete lucht kan dan goed tussen de groente door en het vocht verdampen, zodat de grof gesneden stukken groente niet koken in eigen vocht maar mooi karamelliseren.
Mijnheer werkt graag met courgette (geel en groen), aubergine, paprika, ui, zoete aardappel en pompoen. Deze groenten smaken goed bij elkaar en hebben in de oven ongeveer dezelfde baktijd om gaar te worden. Asperges kunnen er ook bij. Wortel kun je beter even voorkoken en champignons laten zoveel vocht los dat je ze het beste los van de groente kunt grillen.

Gegrilde groente recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Maak de groenten schoon en snij ze in de grove stukken. Probeer te zorgen dat de stukken ongeveer even groot zijn, zodat alles gelijktijdig gaar wordt. Hussel de gesneden groente dan om met kruiden. Je kunt kiezen voor Provençaalse kruiden of iets anders uit je kruidenrekje. Mijnheer gebruikt graag vadouvan: een specerijenmengsel met warme, wat rokerige smaken.

Schudt de groente dan om met een scheutje olie met een hoog rookpunt, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Veel is er niet nodig, wat gegrilde groente tot een relatief caloriearm gerecht maakt. Voeg nog geen zout toe, want dat trekt vocht uit de groente en zorgt ervoor dat de groente niet meer goed kan grillen. Voeg eventueel zout dus pas vlak voor het serveren toe.

Spreid de groenten dan in een enkele laag uit op een (geperforeerde) bakplaat. Hou wat ruimte tussen de stukken, zodat de lucht er tussendoor kan. Bak de groenten 20m op 180C, schep ze even om en bak ze nog eens 5 minuten. De groente is klaar als hij mooie gegrilde randjes heeft. Controleer of de groente gaar is en zacht aanvoelt als je erin prikt met een vork.

Deze gegrilde groenten zijn heerlijk als bijgerecht, in een salade, in een wrap, op de pizza of als hoofdgerecht. Met wat cous cous hebt een heerlijke kleurrijke groenteschotel. Ook lekker bij een broodje hamburger of als gezonde aanvulling op een portie friet. Strooi er een beetje vers gemalen zwarte peper en grof zeezout over voor het serveren.

Eet smakelijk!
TIP: Knolselderij en pastinaak kunnen er ook door, als je de anijsachtige smaak kunt waarderen.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor gekaramelliseerde ui, hamburgerbroodjes en de gepocheerde eieren of lees de volledige lijst van alle recepten.
Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.
Recept afdrukken
Geef een reactie