Voorbereiding 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen
Recept afdrukken
 

Minestronesoep, of simpelweg minestrone, is een van de meest geliefde, gezonde, makkelijke en flexibele gerechten uit de Italiaanse keuken. Je kunt deze soep zelf aanpassen naar je eigen smaak en de groenten van het seizoen. Of je nu op zoek bent naar een vullende maaltijd of een lichte lunch, dit recept voor minestronesoep biedt het allemaal. Kook je mee?

Minestronesoep recept

Minestronesoep heeft zijn oorsprong in de eenvoudige boerenkeuken van Italië, waar het werd gemaakt met restjes groente. In tegenstelling tot de Nederlandse groentesoep is de groente grof gesneden en wordt hij traditioneel gemaakt zonder vlees, vleesbouillon of gehaktballetjes. In plaats daarvan schitteren de groenten en mogen tomaten, bonen en pasta niet ontbreken.

De naam minestrone vertaalt zich naar “grote soep”, wat al duidelijk maakt dat er een scala aan ingrediënten in gaat. Het heeft geen vast recept en kan daarom variëren, afhankelijk van smaak, seizoen of streek. Als vuistregel wordt vaak gebruikt dat er minstens zeven groenten in moeten, en dat de minestronesoep zo gevuld is dat het bijna wel een stoofpot lijkt.

In elk geval horen er bonen in. Afhankelijk van de streek kiezen de Italianen voor de witte cannellinibonen of de bruine borlottibonen, die met de soep worden meegekookt. In de Nederlandse en Belgische supermarkt vindt je in meestal alleen de voorgekookte versie in blik. De cannellini is dan al zo zacht dat Mijnheer de borlotti adviseert, of een blikje kidneybonen.

Kleine pasta mag ook niet ontbreken. In Italië gebruikt men meestal ditalini (ringetjes of korte buisjes), maar in de Nederlandse supermarkt zie je alleen mini conchiglie (schelpjes) of mini penne (lange buisjes) en dat werkt ook. Italianen doen niet moeilijk en gebruiken zelf net zo makkelijk in stukjes gebroken spaghetti, orzo of Italiaanse rijst zoals je die kent van risotto.

Minestronesoep Ingrediënten

Minestronesoep recept

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 125g wortel
  • 1 courgette
  • 1 klein blikje bonen (uitlekgewicht 125g)
  • 200g verse spinazie
  • 2 tenen knoflook. geperst
  • 1 blik gepelde tomaten (400g)
  • 50g kleine pasta
  • 4el olijfolie
  • 1 liter water
  • 1el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2el groentebouillonpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/4tl gemalen zwarte peper
  • 1tl citroensap
Benodigdheden:

  • Koksmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers
  • Soeppan

 
Schil de ui en snij deze met de wortel in stukken. Bak ze in de olijfolie tot het begint te bruinen. Voeg dan de knoflook en de gepelde tomaten toe en bak het geheel op hoog vuur, terwijl je de hele tomaten kapot roert. Voeg vervolgens water, bouillonpoeder, grof gesneden courgette, peper, citroensap laurier en kruiden toe. Laat de soep daarna een uurtje pruttelen op laag vuur.

Kijk op de verpakking van de pasta naar de kooktijd en houd deze heel ruim aan, meestal een kwartier. Voeg de pasta toe en kook deze in de soep tot hij gaar is. Voeg dan, vlak voor het serveren, de bonen en de grof gehakte spinazie toe. Dit kan ook een andere bladgroente zijn, zoals boerenkool. Werk de soep naar smaak af met een scheutje olijfolie en/of rode wijn.

Minestronesoep wijn

Eet smakelijk!

TIP: De borlottibonen kun je ook vervangen door een klein blikje kikkererwten, kidneybonen, pinto bonen, bruine bonen, tuinbonen of linzen.

TIP: Als je geen gedroogde Italiaanse kruiden hebt, kun je ook Provençaalse kruiden gebruiken, of zelf wat mengen met kruiden als salie, tijm, rozemarijn, basilicum en/of oregano.

VARIATIETIP: Naast (of in plaats van) courgette kun je ook gebruik maken van (restjes) pompoen, asperges, koolraap, kool, champignons, bloemkool, broccoli, sperziebonen, aardappelen, bleekselderij en venkel. Paprika hoort er traditioneel niet in maar kan prima. Aubergine is niet aan te raden om mee te koken omdat het nogal zacht wordt, maar je kunt het wel bakken en vlak voor het serveren toevoegen.

VARIATIETIP: Je kunt er een minestrone alla genovese van maken door voor het serveren wat pesto toe te voegen, of de spinazie te vervangen door verse basilicumblaadjes.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de melanzane, ratatouille en bruschetta of lees de volledige lijst van alle recepten.

Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.

Recept afdrukken