Pakjesavond is weer in aantocht. Tegen de tijd van het heerlijk avondje kan Mijnheer Eetpraat meestal geen pepernoten of speculaas meer zien, dus maakte hij vorig jaar deze pakjestaart. Lekker om tussen het uitpakken van de cadeautjes door op te smikkelen! Bak je mee?

Eigenlijk is het geen pakjestaart, want elk pakje is eigenlijk een apart eenpersoons gebakje. De pakjes zijn van verschillende grootte en dikte (meer of minder lagen) zodat iedereen kan kiezen. Geen gedoe meer met gasten die maar een half stukje willen!
Elk pakje is gemaakt van luchtige biscuit, gevuld met laagjes aardbeienjam en gele room. Het is geen gewone cake, want dat is te vet om een taart van te maken. Biscuit bevat weinig vet en heeft dan ook geen bakpoeder nodig: de luchtigheid komt volledig door de opgeklopte eieren.
Biscuit recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Warm de oven voor op 170C. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Zeef bloem en maïzena dan goed door elkaar. Mix alles behalve de bloem en maïzena minimaal 10 minuten met de mixer op de hoogste stand tot een luchtige mousse. Spatel dan de bloem en maïzena erdoor.
Doe daarna het beslag in de bakvorm en dek het af met aluminiumfolie. Bak de biscuit 20 tot 25 minuten. Laat het in de vorm en afgedekt met het folie afkoelen, zodat het niet uitdroogt. Snij de biscuit dan in lagen, vul het en verwerk het verder tot een taart of gebakjes.
Taart decoratie
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Alles voor de decoratie van de taart kwam gewoon van de supermarkt. Elk pakje is gevuld met laagjes aardbeienjam en banketbakkersroom. De banketbakkersroom kwam ook uit een zakje van de supermarkt, maar dan aangemaakt met melk in plaats van water, dat is romiger. Het pakpapier en de strikjes zijn allemaal gemaakt van gekleurd en uitgerold amandelmarsepein.
De zak is van heel dun gerold fondant dat ik bruin heb gekleurd door er wat cacaopoeder door te mengen. De jutestructuur komt van een geweven glasvezel bakmatje dat ik erin heb gerold. Vervolgens heb ik de zak ingewreven met een mengseltje van cacaopoeder en kaneel voor het droge en stoffige uiterlijk van jute. Probeer het maar eens!
Eet smakelijk!
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor gevulde speculaas, pepernoten en speculaasbrokken en de of lees de volledige lijst van alle recepten.
Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.
Recept afdrukken
30 november 2012 op 19:34
Oei, dit is wel iets ingewikkelder dan de koekjes! Maar supermooi!!!
30 november 2012 op 22:54
Dankjewel, Fien!
29 maart 2013 op 13:04
oefening baart kunst zeggen ze altijd en dat is in dit geval zeker zo, ik gebruik deze technieken voor een ander soort taarten (18+).
Ik gebruik dan altijd kapselmix van de hanos alleen ei en beetje water toevoegen en lukt altijd!
als vulling neem ik (ook hanos) bavaroi mix aardbei of citroen. en jam als 2e laag.
ook trouwtaarten gemaakt met rolfondant en marsepein.
maar deze taart staat op verlanglijst voor komend jaar sinterklaas bij kleindochter vieren die dan bijna 3 word.
29 maart 2013 op 20:57
Ik wens je alvast een fijne Sinterklaas viering, Richard!