Pavlova is een kleurig dessert van meringue, slagroom en vers fruit. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt dit gerecht vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden. Met dit recept kun je pavlova eenvoudig zelf maken. Een spectaculair dessert voor het kerstdiner! Bak je mee?
Honderd jaar geleden begon dit schuimgebak aan zijn opmars in Australië en Nieuw-Zeeland. Het werd vernoemd naar de populaire Russische ballerina Anna Pavlova, die daar op dat moment op tournee was. Schuimgebak met room en fruit bestond echter al in de eeuw daarvoor, zoals de “Spanische Windtorte”, die niet uit Spanje komt maar uit Oostenrijk.
In tegenstelling tot de Oostenrijkse versie, die afwisselend uit lagen meringue en room bestaat, bestaat pavlova uit een grote schelp van meringue, gevuld met room. Daaroverheen gaat vers fruit, zoals aardbeien, kiwi en mango. De frisse zoetzure smaak van passievrucht vormt een goede tegenhanger van de zoete meringue en maakt de pavlova helemaal af.
Pavlova recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de suiker, vanillesuiker en maizena een kwartiertje in een voorverwarmde oven tot 120C. Ontvet ondertussen de mengkom en garde van de mixer met een keukenpapiertje gedrenkt in citroensap. Mix vervolgens de eiwitten met het warme suikermengsel in de mixer. Klop minimaal 10 minuten op de hoogste stand.
Als het goed is heb je nu stevig eiwitschuim. Doe het schuim in een spuitzak met een grof gekarteld spuitmondje. Spuit een beetje schuim op het bakpapier en smeer dit met een mes uit tot de bodem van de pavlova, ongeveer een centimeter dik. Spuit nu de buitenrand van de pavlova op met de spuitzak, zodat een schaal ontstaat waar straks de slagroom in kan.
Bak de pavlova 2 uur op 95C en laat af en toe het vocht even uit de oven ontsnappen. Als schuimkrans van wit begint te verkleuren, zet de temperatuur dan wat lager. Na twee uur moet de schuimkrans hard genoeg zijn om hem voorzichtig van het bakpapier te halen, op de kop te zetten en nog een uurtje te bakken. Laat hem dan op een rooster afkoelen.
Waar meringue vaak helemaal droog wordt gebakken, hoort de schelp van pavlova aan de binnenkant nog iets vochtig te zijn. Dat maakt dat de schelp na het bakken niet te bewaren is, want dan wordt de hele schelp weer zacht. Wil je de pavlova voorbereiden voor de volgende dag, bak hem dan wat langer en voeg de room en het fruit pas vlak voor het serveren toe.
Pavlova vulling
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Was de mengkom, garde en spatel goed af om het rauwe eiwit te verwijderen. Klop dan de slagroom met de poedersuiker en vanillesuiker stijf in de mixer. Spatel de slagroom in de pavlova en leg daarop dan het verse fruit. Verdeel als laatste het vruchtvlees uit een passievrucht over het fruit. Eventueel kun je nog garneren met een paar muntblaadjes.
Eet smakelijk!
TIP: Als het eiwit niet goed wil opkloppen, waren kom en garde niet goed ontvet of is er toch een beetje van de eierdooier bij het eiwit gekomen. Was alles goed af met heet water en afwasmiddel en begin gewoon opnieuw.
TIP: Op Youtube staan gerestaureerde beelden van ballerina Anna Pavlova in actie.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor gekaramelliseerde ui, pitabroodjes en de gepocheerde eieren of lees de volledige lijst van alle recepten.
Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.
Recept afdrukken
Geef een reactie