Het ene pepernoten recept is het andere niet. De nootjes van Bolletje en Van Delft zijn in huize Eetpraat favoriet. Mijnheer Eetpraat heeft daarom eens rondgesnuffeld in hun fabrieken en net zolang geëxperimenteerd totdat hij deze zo goed mogelijk na kon maken. Bak je mee?

Pepernoten begonnen hun geschiedenis als zachte afgesneden restjes peperkoek, dat lijkt op het huidige ontbijtkoek. In de achttiende eeuw werd de pepernoot ten slotte een zelfstandig speculaasachtig product, lekker krokant en met kruiden uit de Oost. Eigenlijk zijn het dus kruidnoten, maar in de volksmond bleef de kruidnoot gewoon pepernoot heten.
Ondertussen zijn er veel merken pepernoten die allemaal net iets anders smaken. De basis is wel steeds hetzelfde: meel, suiker, vet en kruiden. Mijnheer Eetpraat probeerde diverse bestaande recepten, maar kreeg niet de zachtbrosse, speculaasachtige nootjes van Bolletje en Van Delft. Vaak was het resultaat wat te hard, te bitter of te scherp van smaak.
Na het nodige onderzoeken en experimenteren blijken de belangrijkste geheimen: geen donkere basterdsuiker maar een combinatie van lichte basterdsuiker en rietsuiker, minder vet, geen melk, extra kaneel en vooral niet teveel kneden. In de fabriek worden pepernoten gevormd met een mal, maar door het plakkerige deeg is balletjes maken thuis makkelijker.
Verder experimenteerde Mijnheer Eetpraat met verschillende vetstoffen: margarine (Violife Vioblock ongezouten), roomboter en kokosolie. Kokosolie bleek niet aan te raden, hierdoor werden de pepernoten beduidend minder luchtig. De margarine en roomboter werkten allebei goed, maar het testpanel vond de nootjes met margarine uiteindelijk toch net iets lekkerder.

Pepernoten (recept)
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Snij de margarine fijn en laat het op kamertemperatuur komen. Voeg dan de basterdsuiker, rietsuiker, zout, water en citroensap toe. Mix dit flink met een handmixer tot een smeuïge massa en laat het een half uurtje staan om de suiker op te laten lossen. Breng ondertussen de bloem, speculaaskruiden, ceylonkaneel en bakpoeder bij elkaar en roer dit goed door.

Voeg de margarinemix en het bloemmengsel bij elkaar. Mix dit met een handmixer tot het net een samenhangend plakkerig deeg is, niet langer. Verpak het deeg in vershoudfolie, rol het uit tot 1cm dik en leg de deegplak vervolgens een uur in de vriezer om op te stijven. Voor het uitrollen gebruikt Mijnheer Eetpraat twee vurenhouten latjes van 1x1cm, van de bouwmarkt.
Snij het deeg, met de latjes als liniaal, in reepjes van 1x2cm. Rol elk reepje tot een balletje. Probeer het deeg ondertussen zo weinig mogelijk te kneden, want zo worden de pepernoten mooi bros. Leg de balletjes op bakpapier op een bakplaat. Dicht bij elkaar, want het worden er wel 200 tot 250, maar net niet tegen elkaar want de nootjes rijzen nog in de oven.

Bak de pepernoten 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 165C. Draai ze allemaal om (pas op, ze zijn heet!) en bak ze nog 5 minuten. Laat ze buiten de oven op de bakplaat afkoelen. Bewaar de pepernoten in een luchtdichte trommel om ze knapperig te houden. Niet meteen allemaal opeten, want de volgende dag zijn ze nog lekkerder!

In totaal geeft dit pepernoten recept een hele grote bakplaat vol, na het bakken en afkoelen samen ongeveer 400 gram. Heb je een kleinere oven, bak het dan in twee keer en rol de tweede helft van de pepernoten terwijl de eerst helft in de oven staat. Als het deeg tussendoor te zacht en te plakkerig wordt, kun je het nog even terugplaatsen in de vriezer.
Eet smakelijk!
VARIATIETIP: zodra de pepernoten helemaal zijn afgekoeld, kun je ze nog even door de gesmolten chocolade halen voor chocolade pepernoten!
TIP: lastiger te krijgen, maar beter dan de speculaaskruiden van Verstegen, zijn de speculaaskruiden van Royal Polak. Verkrijgbaar in rode metalen emmertjes van 1 kilo.
| Voedingswaarde per 100g | Pepernoten van Mijnheer Eetpraat |
| energie | 1838 kJ / 436 kcal |
| vetten | 12,7 g |
| waarvan verzadigde vetzuren | 7,3 g |
| koolhydraten | 73,5 g | waarvan suikers | 37,5 g |
| vezels | 2,6 g |
| eiwitten | 5,7 g |
| zout | 1,5 g |
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor warme chocolademelk, speculaaskoekjes en de pakjestaart voor Sinterklaas!

3 december 2023 op 13:18
Vanmorgen gemaakt met roomboter en helemaal goed! Topper!
3 december 2023 op 20:19
Dankjewel Barry!
3 november 2024 op 20:14
Waar koop je die zwarte pakjes margarine? Ik kon het niet vinden in de winkel.
3 november 2024 op 21:48
Ik koop het bij Albert Heijn. Jumbo heeft wel andere producten van het merk Violife, maar niet deze margarine. Mogelijk is het ook bij andere supermarkten te koop, maar daar kom ik niet zo vaak. Je kunt ook roomboter gebruiken, in precies dezelfde hoeveelheid. Bak ze!