Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Servings 9 stuks
Recept afdrukken
 

Woepies zijn luchtige, kruimelige kaneelbroodjes die qua smaak wat doen denken aan scones, maar dan met groffe kaneelsuiker erdoor. Mijnheer kocht ze op de markt bij Bakkerij ’t Stoepje en vond ze heerlijk bij een zondags ontbijtje. Mijnheer zou Mijnheer niet zijn als hij niet zou proberen het Woepies recept te kraken in zijn experimenteerkeuken. Bak je mee?

woepies recept

Mijnheer las de ingrediënten van de Woepies na op de website van’t Stoepje en begon met experimenteren. Na een paar pogingen kwam Mijnheer tot onderstaande recept. De smaak en voedingswaarde komen sterk in de buurt, maar de ingrediëntenlijst is wel een stukje korter dan het origineel. Mijnheer’s versie bevat ook wat minder zout en wat meer kwark.

Ingrediënten Bakkerij ’t Stoepje: TARWEbloem, suiker, water, scharrelkippenEI, 10% kaneelvlokken (suiker, palmpitvet, kaneel, magere cacaopoeder, emulgator: E322, natuurlijke kaneelaroma), margarine (palmolie, water, kokosolie, zonnebloemolie, emulgator: E471, natuurlijk aroma, voedingszuur: E330), 5% magere kwark [MELK], gemodificeerd zetmeel, rijsmiddelen (E450, E341, E500), TARWEgluten, invertsuikerstroop, plantaardige olie (palm, koolzaad), weipoeder [MELK], emulgatoren (E475, E472b, E471), glucosestroop, verdikkingsmiddelen (E401, E466), zout, dextrose, magere MELKpoeder, aroma’s.

Ingrediënten Mijnheer Eetpraat: TARWEbloem, 17% magere kwark [MELK], 10% kaneelsuiker (suiker, kaneel, invertsuikerstroop, kleurstof E150c), roomboter [MELK], EI, volle MELK, suiker, bakpoeder (voedingszuur E450, rijsmiddel E500, maïszetmeel), zout, citroensap, invertsuikerstroop, vanillearoma.

Kwark? Ja, naast de ingrediënten die je zou verwachten blijkt er kwark in verwerkt. Dat klinkt raar, want je proeft het niet terug en de broodjes zijn zeker niet zuur. Het geeft wel een hele frisse en luchtige structuur, die je echt geproefd moet hebben. Het is net als karnemelk in de oliebollen: het klinkt raar, maar het resultaat is werkelijk verbluffend.

Voedingswaarde per 100g
Bakkerij ’t Stoepje
Mijnheer Eetpraat
energie
1321 kJ / 314 kcal
1314 kJ / 312 kcal
vetten
9,6 g
8,9 g
   waarvan verzadigde vetzuren
6,2 g
5,3 g
koolhydraten
48,7 g
49,1 g
   waarvan suikers
19,3 g
18,7 g
vezels
1,5 g
1,8 g
eiwitten
7,5 g
7,9 g
zout
1,5 g
0,8 g

 
Het enige ingrediënt dat je niet bij de supermarkt vindt is groffe kaneelsuiker. Onder namen als kaneelvlokken, kaneelparels en kaneelgranules zijn ze te koop bij diverse online bakwinkels en drogisterijen. Mijnheer gebruikte een potje Kindly’s Kaneelsuiker van 175g en berekende het recept zo dat je precies drie keer dit recept van negen stuks kunt bakken met maar één potje.

woepies ingredienten

Woepies recept

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1/2tl citroensap
  • 50ml volle melk
  • 100g magere kwark
  • 250g witte tarwebloem
  • 1/2tl zout
  • 1 zakje bakpoeder (15g)
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 25g witte basterdsuiker
  • 50g roomboter
  • 58g kaneelsuiker (1/3 potje van 175g)
Benodigdheden:

  • Kom
  • Vork
  • Rasp
  • Vershoudfolie
  • Bakplaat
  • Bakpapier

 
Zorg dat het ei, de melk, de kwark en de boter allemaal goed koud zijn, dus zet het allemaal een dag van tevoren in de koelkast. Klop daarna het ei met het citroensap los met een vork. Voeg dan de melk en de kwark toe en roer het redelijk glad. Een paar klontjes zijn geen probleem. Zet dit mengsel dan even terug in de koelkast zodat het koud blijft.

Meng de tarwebloem, het zout, het bakpoeder, de vanillesuiker en de basterdsuiker goed door elkaar in een mengkom. Rasp de koude boter boven de kom en schep de bloem met boter steeds even om, zodat de boter goed verdeeld wordt. Laat de boter niet te zacht worden.

woepies zelf maken

Voeg dan het eimengsel toe en roer het kort met een vork totdat het een geheel wordt. Het lijkt in het begin wat droog, maar het gaat vanzelf plakken. Doe dit niet met de mixer en probeer het ook het niet tot een soepel deeg te kneden; het moet heel los en plakkerig blijven, want dat geeft na het bakken die typische losse structuur aan de Woepies.

Voeg vervolgens de groffe kaneelsuiker toe en werk dit met een vork door het deeg. Roer ook nu zo kort mogelijk, als was het maar omdat de kaneelsuiker anders uit elkaar kan vallen of zijn kleur kan afgeven aan het deeg. Werk snel, want het deeg moet goed koud blijven, anders smelt de boter voortijdig. Vet een velletje vershoudfolie in en stort daarop het deeg.

woepies bakken

Leg er nog een velletje ingevet vershoudfolie overheen en rol het met een deegroller snel uit tot een vierkant van ongeveer 15cm bij 15cm, dat is ongeveer 2,75cm dik. Snelheid is hier belangrijker dan precisie, want het deeg warmt snel op. Plaats het deeg in folie vervolgens een half uur tot een uur in de vriezer, tot het goed stevig maar niet hard bevroren is.

Warm de oven voor op 180C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal dan het deeg uit de vriezer en werk zo nodig de vierkante vorm nog wat bij. Nu het deeg koud is heb je daar iets meer tijd voor. Snij het grote vierkante deegblok vervolgens met een scherp mes in 9 kleinere vierkanten en leg deze Woepies ten slotte goed verspreid op het bakpapier.

woepies maken

Bak de Woepies 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat dan uit de oven en dek de broodjes af met een theedoek, zodat ze nog 15 minuten na kunnen garen en lekker zacht blijven. Laat ze dan op een rooster verder afkoelen. Je kunt de Woepies daarna serveren of invriezen.

woepies zeflgebakken

Eet smakelijk!

TIP: Maak er Speculaaswoepies van door 1tl speculaaskruiden toe te voegen aan het bloemmengsel en 1el water aan het eimengsel. Vervang de witte basterdsuiker door donkerbruine basterdsuiker, voor wat meer kleur aan het deeg.


Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de wentelteefjes, apple crumble en scones of lees de volledige lijst van alle recepten.

Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.

Recept afdrukken