Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Servings 2 bakplaten
Recept afdrukken
 

Speculaaskoekjes zijn een variant op de traditionele speculaasjes of speculaasbrokken, de kruidige koek die meestal rond Sinterklaastijd wordt gegeten. Een typisch oudnederlandse specialiteit, ook al komen de kruiden van verre. Met dit recept maak je twee bakplaten vol knapperige koffiekoekjes met roomboter en speculaaskruiden. Bak je mee?

Speculaaskoekjes recept

Waar de naam speculaas oorspronkelijk vandaan komt is onbekend, maar het kan dat het te maken heeft het Latijnse woord speculator (‘hij die alles ziet’), wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas. Het woord wordt nu gebruikt voor knapperige speculaaskoekjes, zachte gevulde speculaas, speculaasbrokken en speculaaspoppen. De overeenkomst is hun kruidige smaak.

Deze smaak komt tot stand door een mengsel van verschillende kruiden. De samenstelling is niet vast maar bevat bijna altijd kaneel, gember, kruidnagel, peper en nootmuskaat. Daarnaast kan er ook nog kardemom, anijs en foelie zijn toegevoegd. Je kunt zelf mengen, maar speculaaskruiden zijn gelukkig kant en klaar te koop. Ze worden ook gebruikt in pepernoten.

Speculaaskoekjes recept

Ingrediënten:

  • 240g tarwebloem of roggebloem
  • 60g ruwe rietsuiker
  • 60g witte basterdsuiker
  • 16g vanillesuiker
  • 8g bakpoeder (half zakje)
  • 1g zout
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 130g koude ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels water
  • hele of halve gepelde amandelen
  • losgeklopt ei
Benodigdheden:

  • mengkom
  • kwastje
  • bakplaat
  • ovenrooster
  • bakpapier
  • bven
  • deegroller
  • luchtdichte trommel

 
Meng allereerst de bloem, alle suiker, bakpoeder, zout en kruiden goed door elkaar. Voeg dan in dobbelsteentjes gesneden koude boter toe. Kneed nu met de hand alles goed door. In het begin lijkt het veel te droog, maar onder invloed van de warmte van je handen wordt de boter steeds zachter en wordt het steeds meer een soepel deeg.

Als het deeg begint te plakken een of maximaal twee eetlepels water toevoegen. Nog even flink doorkneden, maar niet te lang. Het deeg moet enigszins korrelig blijven voor een bros resultaat. Als het deeg teveel plakt, zet het dan even in de koelkast om weer op te stijven.

Je kunt het deeg nu direct verwerken of een nachtje in de koelkast zetten om de kruiden te laten intrekken. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en wrijf de deegroller in met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Snijd er vierkante koekjes uit of gebruik uitstekers.

Leg het bakpapier op de bakplaat en leg daar vervolgens de koekjes op. Besmeer de speculaaskoekjes daarna met het losgeklopte ei. Garneer ze dan elk met een amandel, druk die stevig aan en smeer daar overheen nog wat extra ei.

Bak de speculaaskoekjes in 20 minuten gaar op ongeveer 160 tot 180 graden, afhankelijk van de oven. Haal de nog enigszins zachte koekjes van de bakplaat en doe ze over op het ovenrooster. Bak ze dan in nog eens 5 minuten knapperig. Laat ze ten slotte buiten de oven afkoelen tot kamertemperatuur en doe ze dan direct in een luchtdichte trommel.

Speculaaskoekjes recept

Eet smakelijk!

TIP: Speculaaskoekjes zijn erg lekker bij de zelfgemaakte warme chocolademelk!

Voedingswaarde per 100g
Speculaaskoekjes van Mijnheer Eetpraat
energie
1829 kJ / 437 kcal
vetten
21,0 g
   waarvan verzadigde vetzuren
13,2 g
koolhydraten
54,7 g
   waarvan suikers
24,5 g
vezels
2,0 g
eiwitten
6,2 g
zout
0,2 g

 


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook naar de Boterkoek, Spekkoek en Pepernoten of lees de volledige lijst van alle recepten.

Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.

Recept afdrukken